Műanyagmentes július

A műanyagmentes július 2011-ben indult kezdeményezés, ami évről évre egyre több embert fog meg, és hála Istennek nem csak egy hónapra. Mégis egy közös cél és egy közösségi élmény hozzásegíthet minket ahhoz, hogy legyen elég motivációnk legalább egy hónapra megpróbálni nekünk mennyire van sok műanyag az életünkben, mennyire könnyű vagy éppen nehéz tőle megszabadulnunk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük azt a szemét mennyiséget, amit magunk mögött hagyunk.

A műanyagmentes július célja így viszonylag egyszerű: Űzz ki minden egyszer-használatos műanyagot az életedből egy hónapon keresztül. Mikre kell most gondolnod? Természetesen a műanyag bevásárlószatyrokat el kell felejteni, a zöldségvásárlásnál a műanyag zacskókat vagy csomagolóanyagokat, a kukás-zsákot, az eldobható kávés poharat vagy akár egy limonádézásnál a szívószálat, a műanyag üveges ásványvizeket. A példák még jöhetnének, de valójában Te tudod, hogy mi az amit használsz.

Számomra például olyan meglepő volt, hogy míg eltökélten belevágtam a műanyagmentes júliusba az ebédemet boldogan sétáltattam elviteles dobozban és csaptam a homlokomra hogy elbuktam. Annyira szokásunkká váltak az eldobható műanyag tárgyak, hogy az automatizmus sokszor észre sem veteti velünk.

Természetesen segíthetsz nem csak ezen termékek elhagyásával, de akár szemétszedéssel, vagy a terved megosztásával a közösségi médiában, hátha valaki még rákap. És mindezt miért?

Valójában ha ezt a cikket olvasod számodra annyira talán nem is új infó, de hatalmas mennyiségű műanyag-szemét halmozódik és halmozódott fel a világban. Ezek lebomlása… fogalmazzunk úgy, hogy nem egy-két hétbe telik. Évente pedig több mint 300 millió tonna új műanyagot termelünk. Ebből nagyon sok nem szeméttelepekre kerül, hanem az élővizekbe, óceánokba vagy akár a talajba. Az élővilág pusztulásának előidézése mellett a műanyag mikrorészecskék már a mi ivóvizeinkben is megtalálhatóak.

Fontos, hogy lépjünk és tegyünk valamit mi is, Te is ez ellen! Ne gondold, hogy kis lépés egy embernek a megmozdulása. Próbáld meg hogy mennyire könnyű elhagyni néhány terméket, hogy mennyire sokat tudsz tenni Te is a tisztább világért. Sőt!

Szeretnélek megkérni, hogy ha elkezded a műanyagmentes júliust akkor vezess statisztikát. Írd meg Facebook oldalunkon, hogy mit volt nehéz elhagyni, és mi volt könnyű, milyen új szokást vezettél be a tudatosabb mindennapokhoz, és milyen új szokások jelentek esetleg meg nálad egy hónap alatt. Július végeztével szeretnék egy olyan cikket megjeleníteni, ami sokunk sikeréről, és pár személyes statisztikáról szól. Köszönöm, és hajrá! 🙂

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial