Vélemény és válasz a: „A SkyNews Australia újságírójának nagyszerű válasza az éghajlatváltozás miatt tiltakozó fiatalok számára” cimű cikkhez

Szép karriert befutott egy cikk, mellyel kapcsolatban forrásként legtöbben a Twice honlapon megjelent verzióra hivatkoznak. A cikket a linkre kattintva akár el is lehet olvasni, de pár gondolat a cikkből, mellyel kapcsolatban szeretném megosztani a véleményemet:

„Ti vagytok az első generáció, amelyik minden osztályteremben légkondicionálást igényel; számítógépeken/laptopokon tanultok… egész álló nap elektronikus eszközöket használtok; a legtöbben autóval jártok iskolába tömegközlekedés helyett… …folyamatosan a legdrágább ruhákat vásároljátok meg, hogy „divatosak” legyetek; a tiltakozásotokat digitális és elektronikus eszközök segítségével teszitek közzé…

„…önzőek vagytok, rosszul neveltek titeket, és olyan emberek manipulálnak…”

„…még egy példa arra az ostobaságra, ahová ez a világ jutott, miközben bizonyos politikusok érdekeit szolgálta….”

A cikk ezután még egy rövid összehasonlítást is ad Greta Thunbergről és Boyan Slatról. Íme:

Alapvetően érdekes, hogy a találati számok sem helytállóak, és nem az idő múlása miatt, hiszen Greta-ra a találatok száma aktuálisan 84.7millió, Boyan Slat nevére pedig 660ezer. Ebben nem pontos ez az érezhetően negatív célt megtestesítő összehasonlítás.

mindemellett nem találtam semmilyen angol nyelvű bizonyítékot arra, hogy az eredeti cikk valós lenne. Ha valaki megtalálja és megmutatja az ausztrál újságíró eredeti véleménycikkét hálás lennék érte, addig számomra egy kamu és kitalált dolog marad. Mindenesetre még ha valós sincs semmilyen előre mutató hatása és értéke az írásnak. Ettől függetlenül sok gondolatot ébresztett bennem a cikk. Először csak „elemezném” a cikket önmagában.

A „nagyszerű” válasz elemzése

A cikk azzal indít, hogy nem az aktivistának, hanem egyszersmind a fiataloknak megy neki. Légkondis teremben vannak, elektronikai cikkeket használnak. Érdekes felvetés ha abból a szemszögből nézzük, hogy a klímára a fiataloknak esetleg már azért van szükségük mert sokkal melegebbek a nyarak az átlagnál. Az elektronikus világot pedig készen kapták és nem ők választották. Olyan mintha ükapáink megszólnának azért, hogy nem a főtéren kiáltó kisdobost hallgatjuk, hanem olvassuk a modern papírra nyomtatott újságokat.

El lehet egy fiatalt azért ítélni mert a szüleik kocsival viszik őket az iskolába? Lehet általánosítani és kimondani azt, hogy a mai fiatalság önző mert rosszul nevelték őket? Amennyiben rosszul nevelték őket akkor ki követte el a hibát?

Lehet kárhoztatni egy egész generációt azért mert egy olyan világot kaptak melyen látszik hogy rosszul működik, majd elítélni azokat akik valamit tenni is akar a változásért?

A cikk legnagyobb problémája az érték nélküli feszültségkeltés. Semmi olyat nem mond melynek értelme lenne. Fröcsög, feszültséget kelt és logikát mellőzve lopja az ember idejét. Ez jellemző a mai korunk médiájára, és a manipulációra melyet szintén megemlít a cikk. De ki manipulál kicsodát?

Értékegyilkos hatalomvágy

Manapság a legjövedelmezőbb témakörök közé tartozik az éghajlatváltozás főleg megspékelve a gyűlöletkeltéssel. Most már nem szükséges az, hogy komoly mondanivalója és valóságalapja legyen egy cikknek. Minél jobban lehet egymásra kiabálni miatta annál nagyobb a viszhangja. A legtöbb ember már saját gondolatok nélkül osztja meg azon írásokat, melyeket az a tábor szül ahová tartozik. Az emberek egyéni véleménye és a vitára való hajlam megszűnt. Ebben a témakörben is ez látszik. Az éghajlatváltozással, a klímánkat befolyásoló tényezőkkel valójában nagyon kevesen foglalkoznak. Olyan tantrikus emberek ők akik ordibálnak egymásra bármelyik oldalon is legyenek, míg szépen lassan elpusztul körülöttük a világ.

Igenis értékeljük azokat akik tenni akarnak, akik előre akarnak mozdítani egy társadalmat! És ezt a két fiatalt bizony az értékes emberekhez sorolnám.

Miért van Greta Thunbergnek több keresési találata mint Boyan-nak? Mert szerencsétlenségére őt választotta ki a fősodrású média. Ő az a kislány aki kap hideget meleget, akiből előnyt kovácsolhatnak cégek, hírportálok és politikusok. Akiben sokan pénzeszsákot látnak. Beszél a fent idézett cikk bármilyen szempontból is a klímaváltozásról vagy annak komolyságáról? Dehogy. Látogatottságot viszont biztos hozott, hiszen közel 70ezren megosztották. Biztos vagyok benne, hogy a cikket megosztók elenyésző százaléka keresett rá Boyan nevére és nézett utána, hogy mivel is foglalkozik valójában az ifjú feltaláló. Van értelme egyáltalán szembeállítani kettőjüket?

Boyan találmánya fantasztikus és hála Istennek nem kapta fel a politikai indíttatású média erősen. Remélem hogy őt nem fogják hatalom és pénzszerzésre felhasználni a jövőben sem. Csendesebb maradhat az élete. Az ő munkája egy projekt megvalósítása és össze sem hasonlítható Greta munkájával, melyet szintén fontosnak tartok. Ha nem lenne ez a lány a világon egyáltalán nem kapna akkora figyelmet a klímaváltozás. Bizony erősnek kell lennie, hogy a sok mocskot el tudja viselni ami rá árad.

Mi lenne ha kettőjüket nem egymással szemben, hanem egymás mellé állítanánk? Ha felfognánk hogy a világunk akkor is változik ha esetleg nem szimpi számunkra egy aktivista személye? Ha Greta tevékenységének a füstje nem lenne látható olyan messziről, akkor Boyanban hiába lenne meg a tenniakarás lángja, nem vonzana akkora figyelmet.

Fogjunk össze

Olyan könnyű az Interneten forrásmegjelölés nélkül bármiféle baromságot leírni. Olyan könnyű azt megosztani és terjeszteni, és olyan könnyű ész nélkül azt elhinni. Az emberiség hajlamos arra, hogy bármilyen jó eszközt rosszra fordítson. Az Internet lehetne a határok nélküli tudás megosztásának felülete, ehelyett cicás képeket osztunk meg rajta. A modern eszközök és vívmányok segíthetnének az olcsóbb élhetőbb világ kialakításában, de a hatalom és a pénz világa megakadályozza ezt.

Az emberek egyre lustábbak és értetlenebbek. Minél hülyébb a társadalom annál nehezebb lesz észérvekkel meggyőzni arról, hogy valami esetleg az érdekükben történik, valamin változtatniuk kell ha nem akarnak megdögleni. Mégis minek kellene történnie ahhoz, hogy az összes generáció belássa azt, hogy csak együtt sikerülhet megoldani a globális problémákat? Én magam nem vagyok már a nagyon fiatal generáció tagja, de mégis úgy látom, hogy a mostani ifjak olyan világot kapnak tőlünk amely romlott és bűzlik. Úgy látom, hogy annak ellenére, hogy rettentően sok probléma van a jelenlegi világban ezt egyre többen látják. Az idősebb generáció felelőssége, hogy értékes jövőképet adhassunk a gyerekeinknek, unokáinknak és megtanítsuk őket a lehetőségek kiaknázására. Neveljük őket, hogy ne csak testileg növekedjenek. Ők talán megtanulnak összefogni, megtanulnak tenni valamit is a közösségért, de ne hárítsuk a felelősséget. Mi mindannyian, Te is és én is tudnunk tenni azért, hogy: Ne terjedjen gyűlöletbeszéd, hogy használjuk az eszünket és hogy a cikk eredeti témájához is visszakanyarodjak: Tegyünk a klímaváltozás ellen is.

Tehet mindenki a maga életében is: Szelektív hulladékgyűjtés, tudatos vásárlás, energiaoptimalizált élet, több mozgás az egészség merőzése érdekében, etikus befektetések indítása és pozitív egymást támogató világszemlélet. Jelenleg még utópisztikus számomra ez az utolsó bekezdés de tudom vizionálni, bizonyára akkor megvalósítani is meglehet. Csináljuk együtt és értékeljük azokat akik már tesznek ezért valamit.

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial