Lángol a Föld, és már most nem kapok levegőt…

A Föld rengeteg pontján tűzvészek pusztítanak. Tűz van a Kanári-szigeteken, Washingtonban, Görögoszágban Portugáliában. Hatalmas tűz pusztít Szibériában és nem utolsó sorban pedig Brazíliában az Amazonas vidékén. A felsorolásból sokmindent kihagytam, de így is sok. Mindemellett a Földet más helyeken hatalmas áradások sújtják, hőhullámok söpörnek végig Európán és ha enyhülés érkezik az hirtelen csap le.

Sokszor gondoltam kölyökként, hogy azért olvasok egyre több tragédiáról, mert az új korban könnyebben jut el a média mindenhova, és más országok híreivel is többet találkozunk. Bizonyosan ez is benne van valamelyest, hiszen a tájékoztatás változik, és a tragédiákra, bajokra jobban figyel az agyunk. Ezzel töm minket a média. Mégis most ez valahogy más. Már nagyon más. De picit a talán evidens természeti oldalról.

A levegőgyár és a termosztát

A tűzeseteknek az első és direkt hatása a fáink hamuvá válásán keresztül a Föld tüdejének elpusztulása. A gyönyörű erdők és növények számunkra a létszükségletet teremtik meg. Az oxigén előállításával és a levegő tisztításával együtt párologtatnak is. Egyetlen fa akár 100liter vizet párologtat el egy forró nyári napon, így a hőmérsékletet is csökkenti az árnyékában. Egyetlen felnőtt fa 2kg oxigént termel egy óra alatt, és az 10 embert tart életben. Ennek a komoly munkának is bizony ritmusa van, melyet az évszakok változása gyönyörűen mutat a Földön. Van erről egy nagyon jó szemléltető time-laps videó:

A videó azt mutatja, hogy míg mondjuk a téli hónapokban Európában és Oroszországban a tél az úr, a Föld más területi veszik át az oxigéntermelési munkát. Ez az egyensúly került most veszélybe, és nagyon jól tudjuk, hogy ha egyszer elveszik a balansz azt visszaigazítani már baromira nehéz. Nagy bukás lesz a vége.

A természetnek nincs szüksége ránk

Egy régi videót kapott fel a közösségi média, mely valóban rettentően találó szlogennel csap arcon minket:

Amellett, hogy ez a rövid videó nyugalmat sugall a másik oldalán ott az ember mérhetetlen együgyűsége. A szlogen pedig: A természetnek nincs szüksége az emberre. Az embernek van szüksége a természetre.

Még egy mini történet jut eszembe. A béka és a forró vizes üst. Talán ismered ezt a tanmesét, miszerint ha egy békát beledobsz egy forró vízzel teli üstbe akkor azonnal kiugrik. Ha viszont egy hideg vízzel teli üstbe teszed és lassan melegíted fel, akkor ott marad egész addig míg meg nem fő és elpusztul.

Háhá, de ez egy mese. Egy béka nem ilyen hülye. Ha érzi hogy gond van kiugrik bármikor. Ha egy békuci ezt az egyszerű dolgot felismeri, akkor a Földet uraló emberrel ez elő sem fordulhat… ugye?

Tegyenek már valamit!

A sorsunkat teljesen kiengedtük a kezünkből, és arra várunk, hogy majd más megoldja a problémánkat. Majd valaki kivesz minket az egyre forróbb vízből, és erre nem csak a tűzesetnél várunk, hanem az élet egyre több területén. A világ vezetői? Nagy multicég? Egy megosztás a facén? Hát valaki csak tesz már valamit, hogy változzon a világunk nem?

Tény, hogy kis porszemként és több ezer mérföldre az Amazonastól oltani nem tudunk, de nagyon sok olyan dolog van az életünkben amiért tehetünk, amiért elkezdhetünk dolgozni. Azért, hogy jobb hely legyen ez a bolygó, hogy élhetőbb legyen az utódainknak. Öröm az, hogy talán ezt egyre többen felismerik annak ellenére, hogy a mindennapjaink egyre nagyobb része átpolitizálódik, és minden a pénzről és a hatalomról szól.

Miközben Brazília vezetője célként határozta meg az esőerdők felégetését a gazdaság fellendítése érdekében, addig az USA elnöke úgy állítana meg viharokat, hogy atombombát dobna a közepébe, mindeközben az összes okos vezető eldöntötte, hogy az Amazóniai tüzek oltására 20millió eurót adnak. Nehéz eldönteni, hogy vígjátékot élünk-e meg vagy horrort.

Mennyire használják fel még a Föld nagy tragádiáit politikusok, híres emberek a saját céljaik érdekében a hatalmuk erősítésében, a vagyonuk növelésében? 20millió eurót (kb 6.5milliárd forint) itthon is elkölt a jelenlegi kormány egy stadion felújítására. Mennyit jelent ez a világ nagyhatalmai számára?

Dollármilliárdos celebek szintén „felkarolták” ezt a tragédiát és gyűjtést szerveztek. Saját vagyonukból pedig remélhetőleg bedobták a felesleget. A lelkük megnyugodott úgy ahogy sokszor a mienk is. Megosztunk egy bejegyzést facebookon szomorú vagy dühöngő kis arcocskával.

Tükör…

Észre kell vennünk: Lehet, hogy a fejétől bűzlik a hal, de az egész teste vele együtt mozog, és ebben a mi felelősségünk is benne van. Nekünk kell változni, nekünk kell a legapróbbnak és jelentéktelennek tűnő lépést is megtenni. Szépen apránként, de csak előre nézni célokkal a zsebünkben. A természetért az életünkért és a jövőnkért, mind testileg, mind lelkileg.

Kevesebb műanyag felhasználása, tartós fogyasztási cikkek választása, a végnélküli szemét felhalmozása, az üres vágyak elengedése, a fölösleg termelése. Tudom üres szavak, de meg kell próbálnunk, mert ha most a valós tűzoltásban nem tudunk segíteni lassan elfogy körülöttünk az oxigén… és ezt nem csak szó szerint értem.

Lenyomják a torkunkon a cégek a marketing dumát, olyan igényeinket próbáljuk megvalósítani amik nem is léteztek és a boldogságunkat úgy hajszoljuk, hogy már elszaladtunk mellette. Képesek vagyunk mindent feldúlni és mindenen átgázolni a felelősségünket nem is firtatva. Nem gondolunk bele, hogy a „sok kicsi sokra megy” a rossz irányba is érvényesül. Az oxigén nem csak kívül, de belül is fogyóban van.

Lassulj le, nézz magadba! Gondold át mit tehetsz azért, hogy ez a világ jobb hely legyen. Ha belül is arra vágysz, hogy azzá váljon akkor tedd meg az első lépést akár csendben, és máris mosoly lesz az arcodon. A lelki tűzoltás így kezdődik ami talán valós virágba boríthat egy egész világot.

Tetszett amit olvastál? 🙂

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial